Co sprawia że jesienią jest tak pięknie?
Dziś chcielibyśmy Wam odpowiedzieć na pytanie, dlaczego akurat na jesień liście zmieniają kolory z zielonych na wszelkie barwne odcienie czerwieni, żółci, pomarańczu oraz brązu. Zastanawialiście się kiedyś nad tym?
Otóż odpowedź nie jest jednoznacza ponieważ spora częśc naukowców jest bardzo podzielona jeżeli chodzi o jednoznaczne wytłumaczenie tego zjawiska.
Oto jedna z tez (w sumie wydaje się być najbardziej trafna):
Liście składają się z wielu substancji, jedną z nich jest chlorofil,
to
zielony barwnik występujący w roślinach. Chlorofil wykorzystuje energię słoneczną do
różnych funkcji życiowych - jest odpowiedzialny w
roślinach za funkcje metaboliczne, takie jak oddychanie, i wzrost. Interesujące jest to, że cząsteczka chlorofilu jest podobna do
hemoglobiny, czerwonego barwnika ludzkiej krwi. Różnicę
stanowi
centralny atom – w chlorofilu jest to magnez,
a w
hemoglobinie
żelazo.
Jeśli temperatury są wysokie, a nasłonecznienie jest odpowiednie - jak to ma miejsce w lecie - liście mają piękny zielony kolor ponieważ fotosynteza zachodzi u nich prawidłowo. Na jesień, kiedy temperatura zaczyna być coraz to niższa drzewo zaczyna zachowywać się inaczej...
Fotosynteza nie zachodzi już tak dobrze a chlorofil zaczyna migrować z liści do kory gałęzi aż
w końcu do pnia drzewa - to tam znajduje schronienie aby spowrotem na wiosnę wrócic na swoje miejsce. Miejsce chlorofilu w liściu zajmują inne barwniki - żółto-pomarańczowe karotenoidy i czerwone
antocyjaniny.
Inne tezy mówią np. o tym, że barwy jakie znajdują się na liściu mają odstarszać potencjalnych wrogów w postaci pasożytów i innych organizmów.
Jedno jest pewne, chlorofil jest tak ważny, że często mówi się o nim jako o "krwi roślin"
Jakie może mieć znaczenie dla człowieka?
Chlorofil niezbędny jest dla ludzi, którzy:
- nie otrzymują światła słonecznego w odpowiedniej ilości, np. pracownikom biur i dużych miast
- są przemęczeni i zestresowani.
Gdzie można znaleźć ten składnik?
- w lucernie
- w młodych jęczmieniu
- w
zielonych częścach brokułów, kalafiora, rzepy, kalarepy, rzodkiewek, naci
pietruszki i selera, w szpinaku, liściach kapusty włoskiej,
pekińskiej, pokrzywie, w babce jajowatej i innych ziołach. Jest równiez dostępny w formie płynnej:
http://www.zdrowie.brat.pl/chlorofil-plynie-chlorophyll-liquid-p-2796.html
Pijecie chlorofil? Wiecie, że jest tak zdrowy, że polecany nawet dla niemowlaków?
Dobrze, że jej dużo zieleniny ;) Kochani, a co sądzicie o liściu oliwki? Naczytałam się bardzo dużo jego dobroczynnych właściwościach i zastanawiam się, czy to faktycznie takie cudo? Jesień sprzyja przeziębieniom, więc może warto zwiększyć odporność? Czy ten suplement się nada?
OdpowiedzUsuńCzy wiecie, że siedzenie może być równie szkodliwe jak palenie? http://www.kreatywna.pl/zdrowie/siedzenie-rownie-szkodliwe-jak-papierosy/
OdpowiedzUsuń