czwartek, 11 września 2014



             Po długiej absencji na blogu zaczynamy go tworzyć od Nowa. Mamy nadzieję, że się Wam spodoba. Będzie można natknąć się tu na wątki nie tylko o zdrowiu ale także o zwykłej codzienności jaka spotyka każdego z Nas. Zapraszamy do śledzenia...

             Tymczasem jesteśmy prawie na finiszu lata. Obserwujemy, że pogoda zaczyna się robić coraz to bardziej nieznośna i zimna. Myslimy sobie "dopiero co była wiosna", a już ku jesieni się chyli. 

             Właśnie teraz powinniśmy zadbać o to aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki witamin aby nie stać się ofiarą grypy czy innej choroby.

             Już nie od dziś wiadomo że bardzo ważny jest Nasz system immunologiczny, zwłaszcza w okresie jesiennym czy wiosennym kiedy to aura jest dość kapryśna. Bakterie lubią wilgoć, bardziej zimne niz cieple powietrze a to własnie w tych okresach roku mamy doczynienia ze zmiennymi temperaturami i często z mżawkami po których często "łapiemy gardło" lub "rozbraja Nas" przeziębienie...


            Naszym zdecydowanym numerem jeden jeżeli chodzi o wspomożenie odporności w tym czasie jest naturalna witamina C. jako bogate źródła tej witaminy to min; acerola, czerwona papryka, czarna porzeczka, brukselka, papryka zielona, kalarior a nawet szpinak. Pewnie zastanawiacie się co to takiego acerola ponieważ w naszym kraju raczej nikt nie spotka jej w zwykłym ogródku...


       

           
          Otóż acerola to odmiana wiśni rosnąca w maeryce Poludniowej, głównie w Brazylii. Owoce są bardzo bogate w witaminę C, co plasuje ją na pierwszym miejscu wśród pozostałych, powszechnie znanych, naturalnych i nienaturalnych jej źródeł (nawet do 4000 mg na 100g świeżej masy, przeciętnie jednak około 1500 mg czyli ok. 30 razy więcej niż cytryna). Zawiera ona również wiele innych substancji, takich jak :
  • witamina A (bardzo dużo, nawet  4300-12500 jednostek międzynarodowych w 100 g),
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • niacyna PP,
  • białka,
  • żelazo (ułatwiające przyswajanie witaminy C),  
  • fosfor,
  • wapń,
  • magnez,
  • mangan,
  • kwas jabłkowy
 
Acerola jest więc źródłem naturalnej witaminy C i A, o dużej wyjątkowej aktywności i w naturalnych kompleksach. Ta wyjątkowa kompozycja, według aktualnego stanu wiedzy, zwiększa działanie witaminy C w naszym organizmie i wzmaga produkcję przeciwciał, oraz znacznie wspomaga działanie przeciwutleniaczy.


W Naszym sklepie oczywiście posiadamy acerolę pod postawią tabletek - zresztą są one polecane zamiast powszechnie stosowanych innych środków.

Link do naszego sklepu poniżej;

ACEROLA
                            
                                 



2 komentarze:

  1. W witaminie C "kryje się" duża odporność. Ale owoce mają duże wpływ na nasze zęby bardzo często niekorzystny. Jeśli ktoś chciałby dowiedzieć o (nie)winnych owocach w aspekcie ochrony zębów, zapraszam na: http://zebuszka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń