poniedziałek, 12 września 2011

Uroda na talerzu czyli co jeść, aby dobrze i zdrowo wyglądać?

Czy wiesz, że to jak wyglądasz w znacznym stopniu zależy od tego, co jesz? Racjonalna dieta nie tylko wydłuży Twoje życie, ale sprawi też, że będziesz wyglądać młodo i kwitnąco. Cera będzie gładka i zdrowa, paznokcie i włosy mocne, a sylwetka smukła. Taki wygląd to marzenie chyba każdej kobiety! Oto kilka rad zaczerpniętych z książki pt. „Cena urody” autorstwa dwóch wspaniałych kobiet – Katarzyny Bosackiej (dziennikarz i redaktor, Szefowa Działu urody i Zdrowia w Wysokich Obcasach) oraz dr n. med. Marii Noszczyk (dermatolog kosmetolog, profesor w Wyższej Szkole Kosmetologii w Warszawie):

Blada anemiczna cera – być może brakuje Ci żelaza, ważnego składnika hemoglobiny, która stanowi budulec czerwonych krwinek. Kobiety, w związku z cyklem miesięcznym, bardziej niż mężczyźni narażone są na niedobór żelaza. Źródła żelaza to mięso, zielone warzywa liściaste, orzechy, nasiona, kiełki pszenicy, suszone morele, pokrzywa i szczaw. Tak manifestuje się również niedobór krzemu i wapnia. Poszukaj go w warzywach liściastych, nabiale, fasoli i orzechach.
Nasiona lnu

Szybko przetłuszczające się włosy – to może być wynik braku witaminy H (biotyny), którą znajdziesz w mleku, serze i brązowym ryżu.

Sucha, łuszcząca się skóra – brakuje jej niezbędnych kwasów tłuszczowych, których organizm używa do natłuszczania naskórka, tkanek i błon komórkowych. Kwasy tłuszczowe zawiera oliwa, nasiona lnu, dynia, słonecznik, orzechy, soja i tofu.

Szara, szorstka skóra, trudno gojące się wypryski – mogą świadczyć o niedoborze witaminy A, która ma silne działanie wzmacniające, regeneruje komórki naskórka, pobudza do szybszej odnowy. Dużo jej w żółtych owocach i warzywach, tłuszczach zwierzęcych, żółtku.

Talerz sałaty i oliwa







Zwiotczała, wysuszona skóra – może wskazywać na niedobór witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem i chroni skórę przed wolnymi rodnikami. Jej naturalne źródła: tłuszcze roślinne, orzechy, nasiona, ziarna zbóż, ciemnozielone warzywa.

Skłonność do pękania naczynek, siniaków, cieni pod oczami – może brakuje Ci witaminy K, niezbędnejdo prawidłowego krzepnięcia krwi. Występuje ona w zielonych warzywach, jajach, olejach i jogurcie.

Zajady, popękana skóra w kącikach ust – mogą być sygnałem niedoboru witaminy B2. Poszukaj jej w nasionach zbóż, drożdżach, wątrobie i rybach.

Wypryski, trądzik – nasila brak witaminy B5, cynku i siarki. Witaminy B5 i cynku szukaj w drożdżach piwnych, żółtkach, rybach, zbożach, suszonej fasoli, owocach morza i czarnej fasoli. Jaja, mięso, ryby, mleko, czosnek, kapusta i cebula są naturalnym źródłem siarki. Może to być także niedobór miedzi, który powoduje zaburzenia w pracy gruczołów łojowych. Miedź występuje w ziarnach zbóż i roślinach strączkowych."

Autorki w swojej książce dają jeszcze całe mnóstwo innych, cennych rad. Polecam lekturę!

3 komentarze:

  1. hehe ja cała zdrowa dietę sprowadzam do kawy i bakalii http://www.pytano.pl/pytanie/201260/jaki-motor-dla-poczatkujacego.html plus jakikolwiek obiad i nie narzekam

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba przyjmować też różne makro i mikroelementy, które wpływają na pracę naszego organizmu. Popularny jest np. sześciowodny chlorek magnezu i jest to jedna z postaci soli magnezu. Jak dowiadujemy się ze strony https://baza-lekow.com.pl/substancja-czynna/szesciowodny-chlorek-magnezu/ - magnez jest jednym z najważniejszych makroelementem w naszym organizmie. Uczestniczy m.in. w ponad 300 procesach biochemicznych oraz stanowi składnik budulcowy kości i zębów.

    OdpowiedzUsuń