Piękny, szeroki uśmiech pokazujący zdrowe zęby jest niewątpliwie dużym atutem urody. Ludzie często uśmiechający się są bardziej pozytywnie odbierani przez otoczenie, łatwiej nawiązują kontakty oraz szybciej zyskują sympatię i zaufanie rozmówcy. Mimo, że współczesna stomatologia potrafi zdziałać cuda, lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Tym bardziej, że, jak powszechnie wiadomo, wizyty u dentysty nie należą do najprzyjemniejszych i większość z nas unika ich jak ognia. Aby nasze zęby były zdrowe, należy zwrócić uwagę na to co jemy i dostarczać zębom dokładnie tego, czego potrzebują. Będą wtedy silne i zdrowe, a dentysta będzie się trzymał od nich z daleka.
Wapń na mocne szkliwo
Liście szpinaku |
Aby wapń był lepiej przyswajany przez organizm, należy dostarczać mu witaminy D, która słynie z tego, że reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową i sprawia, że wapń jest lepiej wchłaniany. Witaminę D znajdziemy w tłustych rybach morskich (które są też cennym źródłem wapnia i fosforu), żółtku jaja, kakao i kukurydzy.
Antybakteryjne właściwości witaminy A
Witamina C na wrażliwe dziąsła
Witamina C, poza tym, że bardzo skutecznie podnosi naszą odporność, wzmacnia też drobne naczynia krwionośne, również te w dziąsłach, uszczelnia je, uelastycznia, wzmacnia ścianki oraz zmniejsza krwawienie. Witamina C przeciwdziała również odsłanianiu się szyjek zębów, a znajdziemy ją w kapuście, kiwi, cytrusach, pomidorach czy selerze.
Dbajmy o nasze zęby, aby były zdrowe i służyły nam przez długie lata. I uśmiechajmy się codziennie – życie dostarcza przecież tylu powodów do radości!
Świetny post, dzięki :) Kiwi mogłabym jeść kilogramami, więc to żaden problem! Na problemy z zębami również nie narzekam, są mocne i zdrowe. Obawiam się jednak, że mojej córce przydałby się dobry stomatolog dziecięcy wrocław - moglibyście kogoś polecić?
OdpowiedzUsuń