Polska zima |
Cebula, na przykład, zapobiega powstawaniu skrzepów w naczyniach krwionośnych czyli likwiduje skutki zbyt tłustej diety, obniża także poziom cholesterolu we krwi. Zawiera cynk, który wpływa również na wygląd skóry.
Chrzan przyspiesza procesy trawienne, ma działanie moczopędne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Okład z miazgi uśmierza ból.
Cynamon działa bakteriobójczo.
Pestki dyni zawierają sporo błonnika, pomagają walczyć z trądzikiem, wypadaniem włosów, przerostem prostaty, pasożytami przewodu pokarmowego.
Zmiażdżone surowe liście kapusty, ułożone na piersiach łagodzą bóle związane z początkami karmienia piersią. Takie okłady pomagają również przy odmrożeniach, zwichnięciach, zapaleniach żył, nerwobólach reumatycznych.
Liście mięty |
Miód |
Orzechy mają dużo białka oaz nienasyconych kwasów tłuszczowych, co ułatwia przyswajanie witamin. Zawarty w nich fosfor usprawnia pracę mózgu.
Sok z pokrzywy wymieszany z miodem jest znanym lekiem na osłabienie i anemię. Jeśli liście majowej pokrzywy zalejemy wódką i odstawimy na dwa tygodnie, a następnie zlejemy nalewkę i będziemy pić po łyżce wieczorem i rano, to oczyścimy organizm i bardzo go wzmocnimy. Warto też dodać młodą pokrzywę do barszczu, ponieważ zawiera dużo żelaza i witaminy A i C.
Na podstawie: Elżbieta Adamska „Kuchnia polska i światowa”
Jak najbardziej korzystam z dobrodziejstw natury także i sięgam po zdrowotne produkty z kuchni. Nie mniej nie na każdą chorobę takie znajdziemy i nie w każdym przypadku będą wystarczające. Lepiej je traktować wspomagająco a nie jako główne lekarstwo. Przy antybiotykach też koniecznie brać probiotyk z apteki jak https://trilac.pl/ a nie tylko te naturalne.
OdpowiedzUsuń